Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare sau in reteaua de distributie.
Nu reprezinta perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.
In ceea ce priveste inregistrarea lor in contabilitate, aceste pierderi aferente produselor perisabile se vor inregistra ca si un cost, respectiv o cheltuiala, dupa care se procedeaza la scoaterea acestora din evidenta (scoaterea din gestiune). Din punct de vedere al impozitului pe profit, aceasta cheltuiala inregistrata nu este deductibila fiscal. . Exceptie fac cheltuielile aflate in limita admisa de perisabilitate, asa cum sunt ele detaliate in Hotararea 831/2004, dar si alte categorii de bunuri perisabile care se deterioreaza datorita unor cauze naturale si pot fi documentate corespunzator.